Genootschap voor Geschiedenis te Brugge vzw

EN | FR

Genootschap voor Geschiedenis te Brugge vzw

Lezing door Geert Berings op zaterdag 4 mei 2024

Het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge en de vzw Biekorf, uitgever van het gelijknamige tijdschrift, nodigen u uit op een gezamenlijk initiatief.  

Op zaterdag 4 mei 2024 (10u30) houdt historicus en auteur Geert Berings een lezing over Amandus en Eligius en de kerstening van Vlaanderen.

In de zevende eeuw trokken de zendelingen Amandus en Eligius door Vlaanderen en bekeerden er de nog heidense bevolking. Zo is ons geleerd op school. Maar wie waren die mannen? De oudste historische bronnen, de vitae over het leven van deze heiligen, bulken van de ongeloofwaardige mirakelverhalen. Is er ook iets in terug te vinden over wat zich hier echt afspeelde? Aan de hand van geschreven bronnen en recente archeologische vondsten neemt Geert Berings ons mee op een spannende zoektocht…

 

Programma

  • Ontvangst vanaf 10u.
  • 10u30: Verwelkoming door Marc Carlier, voorzitter van het berek van Biekorf. 
  • Introductie van de spreker door prof. Paul Trio, voorzitter van het Genootschap. 
  • Lezing door Geert Berings: Amandus en Eligius en de kerstening van Vlaanderen  
  • Korte toelichting over de Cultuurbibliotheek in het Sint-Lodewijkscollege door Claude Anthierens, verantwoordelijke van de bibliotheek. 
  • Receptie met tussendoor een groepsbezoek aan enkele waardevolle stukken uit de collectie van de Cultuurbibliotheek en mogelijkheid tot aankoop van publicaties.

Locatie

Auditorium en agora Sint-Lodewijkscollege, Magdalenastraat 30, 8200 Sint-Andries Brugge. 

Prijs

Leden van Biekorf of het Genootschap: gratis. Niet-leden: 5 euro

Boekenverkoop

Ter plaatse kan u boeken aankopen bij boekenstands van Biekorf, het Genootschap voor Geschiedenis en de spreker met zijn boek Hak om, die boom. Een verhaal van de kerstening in Vlaanderen