19 oktober 2024 is de Dag van het West-Vlaamse Onderzoek
Op zaterdag 19 oktober 2024 nodigen we je uit voor de tweede editie van de Dag van het West-Vlaamse Onderzoek. Ben je benieuwd naar het meest recente historisch onderzoek en heb je interesse in lokale geschiedenis? Wil je jezelf verdiepen in het erfgoed van jouw gemeente, maar weet je niet waar te beginnen? Of zoek je inspiratie voor nieuwe projecten?
Ontmoet enthousiaste medeliefhebbers van geschiedenis, kunstgeschiedenis en archeologie en luister mee naar boeiende sessies waarin onderzoekers hun werk voorstellen. De sprekers brengen korte lezingen met concrete voorbeelden en geven toelichting bij de gebruikte methodologie. Tijdens de pauzes is er een infobeurs waar je verschillende heemkundige kringen kan leren kennen.
De focus ligt op de provincie West-Vlaanderen, maar deelnemers uit andere regio’s kunnen ook veel opsteken.
Waar en wanneer
- 19 oktober 2024, 13u00 – 18u00
- Rijksarchief Brugge, Predikherenrei 4A, Brugge
Schrijf je in
De Dag van het West-Vlaamse Onderzoek is een organisatie van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge, Tijdschrift Biekorf, de Leiegouw, Heemkunde West-Vlaanderen en Histories.
Het inschrijvingsgeld bedraagt € 10,00. Ben je aangesloten bij één van de verenigingen die de dag organiseren? Dan betaal je maar € 5,00. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.
Inschrijven is verplicht en kan tot 16 oktober, via dit inschrijvingsformulier.
Programma
Verwelkoming (13u-13u30) door Hendrik Callewier (Rijksarchief Brugge en Kortrijk)
- Vrouwen van papier: de ontsluiting van Guido Gezelles correspondentie met 200 vrouwen
Els Depuydt en Collyn Verlinde (Bibliotheek Biekorf) - Het verzonken eiland Testerep als spiegel voor 5000 jaar kustevolutie
Soetkin Vervust (VUB) - Landen van belofte? Migratie van en naar Brugge tijdens de late middeleeuwen
Bart Lambert (VUB)
Koffiepauze met infobeurs/boekenstand (15u-15u30)
- Gebouwde geschiedenissen. Wat bouwhistorisch onderzoek ons kan leren over erfgoed in West-Vlaanderen
Vincent Debonne (Agentschap Onroerend Erfgoed) - Dagboeken: een belangrijke bron voor een sociale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog
Koen Aerts (UGent) - Laatste woorden, de afscheidsbrieven van geëxecuteerde verzetsmensen
Dany Neudt (VUB, vzw Helden van het Verzet)
Afsluitende receptie (17u-18u)
Interesse in een stand op de infobeurs?
Zetel je zelf in het bestuur van een erfgoedorganisatie (bijvoorbeeld een heemkundige of historische kring) in West-Vlaanderen? We zijn nog op zoek naar erfgoedorganisaties om op de infobeurs te staan. We stellen 1 tafel ter beschikking die je zelf kan bemannen om brochures op uit te leggen en publicaties aan te bieden. Duid je interesse aan op het inschrijvingsformulier.